Descriere – Centrul de Tineret Șagului

Coordonator: Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Anul înființării: 16 august 2019

CONTACT

Adresă: Aleea Poieniței, Nr. 2A, Timișoara, Timiș

Contact: 0256-491170

Email: office@fitt.ro

Facebook: https://www.facebook.com/saguluiyouthcenter/

DESCRIERE SPAȚIU & FACILITĂȚI

Suprafață: 80 mp

DIMENSIUNEA & PROFILUL BENEFICIARILOR

Centrul de tineret Șagului se adresează, în primul rând, comunității de tineri (14-35 de ani) din cartierul cu același nume. Dar, în acest centru de tineret au loc și activități organizate de tineri pentru comunitate în ansamblul ei, încurajând participarea intergenerațională. Totodată, în acest spațiu îți găsesc locul tinerii care provin din medii defavorizate, cu oportunități reduse, precum și tinerii aflați în situații de risc. De asemenea, activitățile desfășurate în Centrul de tineret din Șagului sunt incluzive și deschise tuturor tinerilor, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen. Mai mult, organizarea activităților au ca obiectiv asigurarea echilibrului și crearea unui spațiu sigur pentru tineri (mai ales pentru cei ce provin dintr-o minoritate – de orice fel ar fi aceasta).

PERSONALUL ȘI CALIFICAREA ACESTUIA

În perioada 16.08.2019 – 01.01.2020, membrii echipei FITT (agenți de informare, desenatori artistici, organizatori de producție etc.), coordonată exclusiv de tineri, asigură fie organizarea și susținerea integrală a activităților, fie crează contextul implementării de activități de către alte structuri organizate sau grupuri informale.

De la 1 ianuarie 2020, timp de un an, echipa FITT va fi susținută, în activitatea zilnică din acest centru, de către doi voluntari internaționali, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani și fluenți în limba engleză, participanți în cadrul proiectului Set the Tempo, coordonat de FITT. Rolul acestora va fi:

  • administrarea permanentă a activității din centrul de tineret;
  • dezvoltarea de campanii de conștientizare în rândul tinerilor din cartier despre importanța voluntariatului pentru dezvoltarea personală, precum și promovarea oportunităților de voluntariat;
  • promovarea incluziunii și a educației despre drepturile omului în rândul tinerilor din cartier, prin implementarea de ateliere săptămânale;
  • organizarea de ateliere de educație non-fromală despre participarea tinerilor;
  • organizarea de activități de descoperire și dezbatere a conceptelor de participarea tinerilor și cetățenie activă la nivel local, național și european, cu tinerii din cartier.

ACTIVITĂȚILE

În primele 3 juni și jumătate de la deschiderea Centrului de Tineret Șagului, tinerii din cartier au avut ocazia să participe la 9 evenimente culturale (concerte, ateliere de ceramică, dans contemporan, paradă a personajelor fantastice cu Școala de circ etc.), de inovație și cetățenie activă.

În primele 3 juni și jumătate de la deschiderea Centrului de Tineret Șagului, tinerii din cartier au avut ocazia să participe la 9 evenimente culturale (concerte, ateliere de ceramică, dans contemporan, paradă a personajelor fantastice cu Școala de circ etc.), de inovație și cetățenie activă.

În contextul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021, Centrul de Tineret Șagului a devenit spațiul în care actul cultural a ajuns mai aproape de comunitatea locală, de comunitatea din cartier. Și nu doar consumul de act cultural a fost încurajat, ci și crearea sa, prin ateliere tematice.

Astfel, FITT, prin proiectul COOLtura Urbană a adus ateliere de dans contemporan, Școala de circ (ateliere de jongelrie, trapez, acrobație, echilibru de cablu și minge etc.) și două ateliere de ceramică.

Concertul Analog Experience a creat o atmosferă inedită cu muzică live, iar Luna Culturii Japoneze a inițiat tinerii participanți în arta origami, printr-un atelier practic.

Teatrul nu putea lipsi din acest cadru și a fost chiar unul special. Doi actori din Cluj-Napoca au beneficiat de o rezidență de 3 săptămâni, asigurată de FITT, timp în care ei au creat o piesă despre și pentru tineri. Astfel, spectacolul POWER a fost unul interactiv și muzical, a pus în lumină generația Z, mai exact, adolescenții din ziua de azi, problemele pe care aceștia le întâmpină, interesele lor în plan social și politic, dar și relația cu sistemul educațional.

Consiliul Județean al Elevilor Timiș a întregit preocuparea centrului de a încuraja cetățenia activă a tinerilor, printr-o dezbatere de educație politică, în cadrul evenimentului Ducem educația în cartier.

Nu în ultimul rând, curiozitățile tinerilor legate de noile tehnologii au fost stimulate prin proiectul TEEN MAKERSPACE (coordonat de FITT), în cadrul căruia tinerii au participat la ateliere de electronică și 3D printing.

PROMOVAREA VALORILOR CONSILIULUI EUROPEI

OBIECTIVELE EUROPENE DE TINERET

Centrul de Tineret Șagului, încă de la înființare, promovează și implementează Obiectivul nr.9 – SPAȚIU ȘI PARTICIPARE PENTRU TOȚI, în primul rând datorită faptului că, scopul creării acestuia a fost furnizarea unui spațiu și a unei infrastructuri gestionată de tineri, ca „spațiu pentru tineret” și definită prin caracterul lor autonom, deschis și sigur, accesibil tuturor, oferind sprijin profesional pentru dezvoltare și asigurând posibilități pentru participarea tinerilor. Acest centru a fost dezvoltat de tineri, pentru tineri, este coordonat de o organizație condusă doar de tineri, iar activitatea centrului este coordonată de tineri.

Pe lângă faptul că acest centru reprezintă rezultatul activității participanților dintr-un proiect internațional finanțat de către Comisia Europeană, dar și că planurile de viitor includ coordonarea activității zilnice de către doi voluntari internaționali și, nu în ultimul rând, faptul că urmărim întărirea sentimentului de apartenență al tinerilor la proiectul european și construirea unei punți între UE și tineri pentru redobândirea încrederii și sporirea gradului de participare, Centrul urmărește și implementarea Obiectivului nr.1 – CONECTAREA UE CU TINERII.

Centrul de tineret Șagului urmărește asigurarea egalității tuturor, indiferent de gen, precum și a abordărilor care iau în considerare dimensiunea de gen în toate domeniile vieții tinerilor, drept urmare, promovează și urmărește implementarea și a Obiectivului nr.2EGALITATEA DE GEN.

Acest centru a fost dezvoltat tocmai pentru a facilita accesul tinerilor din cartierele mărginașe la oportunități egale cu ale celor care locuiesc în centrul orașului (oportunități de învățare, acces la evenimente culturale și la toate procesele decizionale și sunt actori importanți în cadrul acestora, în special în ceea ce privește drepturile, starea lor de bine și interesele lor). Drept urmare, Centrul de Tineret Șagului susține Obiectivul nr.3 – SOCIETĂȚI FAVORABILE INCLUZIUNII.

OBIECTIVELE DE DEZVOLTARE DURABILĂ URMĂRITE

SURSE DE FINANȚARE

Acest centru de tineret a fost rezultatul activității de voluntariat a participanților din cadrul proiectului Youth Centres UP, finanțat prin Corpul European de Solidaritate.

Sursele de finanțare ale centrului și pentru activități:

  • ANPCDEFP (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale) – Corpul European de Solidaritate (Comisia Europeană)
  • Asociația Timișoara 2021;
  • Fondul Științescu;
  • fonduri proprii ale FITT
  • sursele de finanțare proprii sau accesate ale structurilor care contribuie la programul centrului (altele decât FITT).

PREMII/DISTINCȚII

Clădirea în care este centrul este parte componentă a unei centrale termice de cartier și aparține Primăriei Municipiului Timișoara. Acest spațiu industrial nefolosit a fost renovat de o echipă de voluntari internaționali, într-un proiect finanțat de Corpul European de Solidaritate (Youth Centres UP), coordonat de FITT (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș), în cooperare cu Primăria Municipiului Timișoara (care a contribuit cu spațiul) și susținut de Universitatea de Vest din Timișoara (care a găzduit voluntarii pe toată durata proiectului).